'Aile bir kelime değil, cümledir.'

Beynimin pelteleşmeye yüz tuttuğu son günler üstüne bir Wes Anderson filmi ile titreyip, malum çağrıdaki muhatap Türk ben oldum. Sakin, sakin.. Milliyetçi bir yazı değil bu Türk yazmasından sebep..
The Darjeeling Limited'dan sonra sayın yönetmene hisli duygular beslemeye başlamış idim. Henüz Rushmore ve Fantastic Mr. Fox'u seyretmiş değilim ama en az The Royal Tenenbaums ve The Darjeeling Limited kadar iyilerse lafa hacet yoktur. Anderson'ın yapımcılık, yönetmenlik, senaryo ve filmin diğer işlerinin bütünüyle ilgili halleri "A Wes Anderson Film" ön deyişini ona kazandırmakta, auteur yönetmen kisvesine bürümektedir. 
Filmlerinde tercihen sabit tuttuğu Bill Murray, Owen Wilson, Luke Wilson, Seymour Cassel gibi absurd komediye çok yakışan isimlerle içinde felsefe, gündelik hayat klişeleri, aile ilişkileri, güzel müzikler, yere yatırmayan ama dozunda espriler sunar seyirciye. 

Anderson, The Darjeeling Limited'da üç kardeşin yıllar sonra bir vesile ile birleşip öz içlerindeki yurda seyahatlerini anlatırken, The Royal Tenenbaums'ta yine kopmuş bir aileyi sorumsuz ve sıfırı tüketmiş bir babanın geçmiş hataları telafi yoluna gitmesiyle birleştirir. Gene Hacman, bu sıradışı ve sınır tanımaz sorumsuz baba Royal Tenenbaum'u hakikatli güzel oynarken, çocukları oynayan Ben Stiller, Gwyneth Paltrow ve Luke Wilson da az işçıkarmamıştır. 12 yaşında sigaraya başlamış evlatlık çocuk Margo, çok küçük yaşta finans işlerine başlayıp çıtayı yükseklere sabitlemiş manik obsessif Chas, babasının göz ağrısı ve başarılı bir tenisçiyken birden tepetaklak olmuş Richie ve dış kapının mandalı karşı komşunun yeğeni Eli ile her birinin hikayesi birbirini aşar ama eğlenceli ama duygusal ama absürd bir film Tenenbaum Ailesi. Aynı dönem filmlerinden oldukları Amelie'ye kurgu ve görselliği ile hayli benzer ama Amelie'den daha ironik, absürd ve komiktir. Zaten Amelie de bu hususlar çerçevesinde değil de küçük dünyadan büyük umutlar çıkarmasıyla gönüllerde yer eder.

Aşağıdaki an ise bugüne kadar seyrettiğim filmler arasındaki en güzel anlardan birisidir. İmkansız aşk sathında iyi bir konumda olan Margo ve Richie'nin bu imkansızlık üzerine bir cigara yakıp tüttürdüğü andır işte bu an. Sonra da olaylar gelişir tabi her filmde olduğu gibi..

 The Royal Tenenbaums (2001) / Wes Anderson 




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Olmayana Ergi Yöntemi

Ağlayan Çayır, ağlayan Eleni, ağlayan Helen..

Çöplük